У Метрополітальной базиліці Успіння Пресвятої Діви Марії (Кафедральному Латинському соборі) у Львові завершена реставрація органа-позитива "малого хору" в пресвітерії. Реставрацію проводив органний майстер Бернард Термен із Вільнюса з групою помічників. Раніше були зібрані старі труби, що зберігалися на горищі собору, і вивезені в Литву для робіт в органній майстерні. Практично всі труби автентичні, але вимагали реставрації: відновлення пом'ятих мензур, запаювання дірок, додавання розмочаленних кінцівок, відновлення лабіальних щілин і губок. Через відновлювальні роботи пройшли практично всі 312 труб органа.


Первинний орган для "малого хору" був виготовлений львівським майстром Романом Духеньским в 1839 році і призначався для супроводу хору у вівтарі. Значну перебудову органа в 1896-1897 роках провели майстри львівської фабрики Яна Слівінського.
У реставрованому органі збереглися труби чотирьох регістрів Духеньского і два регістра фабрики Слівінського. Від фабрики Слівінського роботи курував підмайстер'я Францішек Венярский, під його керівництвом був також виготовлений новий проспект. Майстер-реставратор Бернард Термен розповів, що труби регістрів Духеньского за зовнішнім виглядом, характером мензури і матеріалом відрізняються від труб фабрики Слівінського.
Орган має 6 регістрів, один мануал на 54 клавіші, трактура механічна.
Відновлювальні роботи органа проводились під наглядом відомого органіста, педагога і музичного діяча, професора Віктора Лияка: реставрацію інструменту здійснила майстерня Бернарда Термена (Вільнюс), ремонт хору і органного проспекта - під керівництвом Павла Садлея (Bernardf Termena - instrument i Pawła Sadleja - chór i prospekt organowy). Роботи фінансувались Instytut Polonika і Міністерством культури Польщі.
В рамках підготовки до інаугурації нового інструменту готується запис компакт-диска з концертами для органа і камерного оркестру. Участь у записі взяли оркестр "Академія" Львівської Національної музичної академії (диригент Ігор Пилатюк, концертейстер Артур Микитка); партію органа виконав професор Віктор Лияк. Інаугурація органа намічена на 1 квітня 2019 року.

 

IMG 202834 bbb

 

IMG 7331 aaa